Google
Julkaistu 4.maaliskuuta 2013

Elinkeinoelämän huiput luottavat kansanvaltaan

Kommentit
Lisää

Esko Aho

(HELSINKI-HARVARD) Kansanäänestykset ja kansalaisaloite saavat vankan tuen yritysmaailman ja politiikan konkareilta. Helsingin Sanomien kyselyssä 2.3.2013 entinen pääministeri ja Nokian johtokunnan jäsen, nykyisin Terveystalo Oy:n hallituksessa vaikuttava Esko Aho (kesk) ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen rummuttavat vahvasti sen puolesta, että kansalaiset pääsevät vaikuttamaan eduskunnan toimintaan myös vaalien välillä.

– Demokraattisen järjestelmän uskottavuuden kannalta on tärkeää, että lakialoitteita voidaan tuoda eduskuntaan myös koneiston ulkopuolelta. Näin edistetään yhteiskunnan kokonaisetua. Päätösvaltahan jää edelleen vaaleilla valituille kansanedustajille, Aho toteaa vastauksessaan.

– Tärkeintä on varmistaa, että muutkin kuin yritysten lobbarit voivat vaikuttaa kansanedustajien toimintaan muutenkin kuin vaaleissa neljän vuoden välein. Lainsäädäntötyötä ei pitäisi piilottaa vaikeasti hahmotettavien käytäntöjen taakse, Laatunen täydentää.

Helsingin Sanomien kyselyyn osallistui politikan, kulttuurin ja talouselämän vaikuttajia. Kolme neljäsosaa vastanneista kannatti kansalaisaloitetta. Eduskunta joutuu ottamaan lakialoitteen käsittelyyn, jos sen tukijoiksi ilmoittautuu 50 000 kansalaista.

 

OIKAISU 5.3.2013: Eiliseen uutiseemme Esko Ahon ja Lasse Laatusen kannoista kansalaisaloitteeseen oli livahtanut painovirhe. Aho ja Laatunen eivät kannata kansalaisaloitetta eivätkä kansanäänestyksiä. Heidän mielestään on aivan kylliksi, että kansan mielipidettä kysytään kerran neljässä vuodessa. Muun aikaa fiksummat hoitakoot asiat.

Helsingin Sanomat 2.3.2013: HS-raati: Kansalaisaloite vahvistaa demokratiaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>