Google
Julkaistu 9.huhtikuuta 2013

Katainen mielissään: Uusi lastensairaala rakennetaan osinkoveroilla

Kommentit
Lisää

 

Kuva: valtioneuvoston kanslia

(HELSINKI) Kansalaiskeräys uuden lastensairaalan rakentamiseksi perutaan. Tarvittavat rahat otetaan valtion budjetista. Yllätyskäänteestä ilmoitti pääministeri Jyrki Katainen. Idea oli kuitenkin syntynyt muiden budjettiehdotusten tavoin kokoomuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n seminaarissa pääministerin kanslian kahvihuoneessa.

– Taisi olla Jyri [Häkämies, EK:n toimitusjohtaja], joka ehdotti sitä heti tuoreeltaan, kun huomattiin, että osinkoverouudistuksella saadaan 350 miljoonaa lisärahaa. Johonkinhan raha täytyy budjetissa laittaa.

Ehdotus liittyy Kataisen mukaan myös yleiseen närkästymiseen siitä, että kansalaisten peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, yritetään tehdä riippuvaisiksi lahjoituksista.

– [EK:n puheenjohtaja] Kokkilan Ilpo sen puki sanoiksi. On aivan hölmöä haalia keräyksellä rahaa näin tärkeään hankkeeseen. Veroilla se täytyy rahoittaa. Ja nyt kun pääomatuloistakin vihdoin aletaan maksaa edes jotain yhteiseen kassaan, niin on jakovaraa.

Ajatus on saanut laajaa tukea muualtakin elinkeinoelämän piiristä, Katainen kertoo.

Pörssisäätiön ja finanssialan väki on ihan liekeissä. Sieltä tuli heti meiliä ja tekstaria, että just näin pitää tehdä. Että heti löytyi hyvä kohde verotuloille. Vähän harmittelivat veron pienuutta, kun nyt palkansaajilta viedään paljon enemmän, mutta prosenttiahan ehtii tarkistaa syksymmällä.

Uuden lastensairaalan kustannukset ovat noin 160 miljoonaa euroa. Koko osinkoverouudistuksen tuotto ei siis mene siihen. Onko lopuille 190 miljoonalle jo suunniteltu käyttöä?

– On joo. Matti Apusen kanssa on puhuttu, että lasten päivähoidossa on iso rahareikä. Ryhmäkoot ovat suuret, ja henkilökuntaa on liian vähän. Matti on jo ottanut asian esille päiväkotien henkilökunnan ammattiliittojen kanssa, Katainen kertoo.

Kokoomus aikoo tuoda seminaarin ehdotukset hallituksen budjettiriiheen syksyllä.
 

OIKAISU: Toisin kuin kirjoitimme, osinkoverouudistuksen tuotto ei lisää valtion tuloja, vaan sillä korvataan osa yhteisöveron alennuksen aiheuttamasta 450 miljoonan euron vajeesta. EK:n mielestä osinkoverotusta ei olisi pitänyt kiristää ja yritysten voitoistaan maksama yhteisövero olisi pitänyt laskea 15 prosenttiin 20 prosentin asemesta. Uuteen lastensairaalaan ei tunnu löytyvän verorahaa, vaan kustannuksista 30 miljoonaa euroa aiotaan kerätä yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoituksina.

 

Asiasta muualla:

Yle 21.3.2013: Uusi lastensairaala nytkähti eteenpäin kehysriihessä, http://uusilastensairaala2017.fi/
Yle 12.2.2013: EK vaatii: yhteisövero laskettava 15 prosenttiin
Helsingin Sanomat 6.4.2013: Pörssisäätiö osinkoverosta
Helsingin Sanomat 21.3.2013: Matti Apunen: Lomattomat lapset vakava yhteiskunnallinen ongelma

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>