Google
Julkaistu 29.huhtikuuta 2014

Nato pelasti taas Suomen meteoriitti-iskulta

Kommentit
Lisää
Hautala Tuomioja

Erkki Tuomioja (vas.) ja Heidi Hautala iloitsevat Naton uudesta linjauksesta.

(HELSINKI-HOUSTON) Suomi välttyi täpärästi suurkatastofilta helmikuussa, kun Etelä-Suomea uhannut meteoriitti-isku torjuttiin viime hetkillä. Lohjalla ja Sipoossa havaitun kosmisen kappaleen häätivät pois yhdysvaltalaisjoukot Suomen ja Naton välisen sopimuksen mukaisesti, raportoi Suomen tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmän puheenjohtaja, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

- Houstonissa ja Naton Baltian tukikohdissa on jo pitkään tarkkailtu avaruuden tapahtumia tarkalla silmällä, Tuomioja kertoo.

Meteoriitintorjuntaliittouma Nato on viime aikoina lisännyt valmiuttaan muun muassa Liettuassa, Latviassa ja Virossa.

Naton uusi kosmisten uhkien strategia on synnyttänyt vilkasta keskustelua hallituspuolueissa. Entinen ministeri ja vihreiden EU-vaaliehdokas Heidi Hautala iloitsee Naton toiminnan painopisteen muutoksesta ja uskoo, että aika on kypsä  keskustelulle Suomen liittoutumattomuuspolitiikasta.

- Onko enää perusteita pysyä Naton ulkopuolella? Voimmeko enää jatkaa puolueetonta linjaa?

Hautala muistuttaa, että Nato-yhteistyön ansiosta viime vuoden toukokuussa Huittisiin iskeytyneen meteoriitin massa saatiin rajattua viiteen kiloon.

Kontra-amiraali John Kirby USA:n puolustusministeriöstä vahvistaa, että Naton vahva läsnäolo Baltiassa on nostanut Maan ulkopuolisten kappaleiden kynnystä iskeä Pohjois-Eurooppaan.

 

OIKAISU. Toisin kuin kirjoitimme, Erkki Tuomioja ei ole Ursan tulipallotyöryhmän puheenjohtaja. Hän on huolestunut meteoriittien aiheuttamasta uhasta Suomelle ja uskoo Naton auttavan iskun sattuessa. Omasta mielestään Nato on edelleen sotilaallinen liittouma. Vihreiden Heidi Hautala haluaisi Suomen Natoon, vaikka kukaan ei uhkaisikaan Suomea, koska Venäjä kuitenkin aina uhkaa.

Asiasta muissa medioissa:
Yle, A-studio 23.4.2014:  Erkki Tuomioja: Nato suojaa meteoriiteilta
Yle 3.2.2014: Kirkas välähdys aamuhämärässä herätti epäilyt – Ursa tutkii, putosiko Suomeen meteoriitti
Yle 29.5.2013: Ursa: Huittisiin putosi poikkeuksellisen suuri meteoriitti
Helsingin Sanomat, 28.4.2014: Vihreät valmiita Nato-keskusteluun
Yle 23.4.2014: USA lähettää sotilaita Baltiaan
Nasan luettelo Maata uhkaavista kappaleista

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>