Google
Julkaistu 6.syyskuuta 2013

Niinistö taivutti Obaman: USA lopettaa kemiallisten aseiden käytön

Kommentit
Lisää
Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Sauli Niinistö (vas.) ja Barack Obama Tukholmassa.

TUKHOLMA. USA:n presidentti Barack Obama on luvannut presidentti Sauli Niinistölle, että Yhdysvallat ei enää käytä kemiallisia aseita ja entistä presidenttiä George W. Bushia rangaistaan sotarikoksista.

Presidentit kohtasivat keskiviikkona illallisella Tukholmassa.

”Yhdysvallat pyytää anteeksi omaa ja liittolaistensa kemiallisten aseiden käyttöä”, totesi Obama tapaamisen jälkeen.

Obaman ja Niinistön yhteisessä julkilausumassa vaaditaan, että kemiallisten aseiden käyttäjät täytyy saada vastuuseen.

”Valkoisen talon isäntiä sillä tarkoitetaan”, Niinistö sanoi. ”Ja Israelia.”

Niinistö ja Obama totesivat, että Ronald Reaganin hallintokaudella USA auttoi Irakin diktaattoria Saddam Husseinia käyttämään taistelukaasuja sodassa Irania vastaan. George W. Bushin kaudella taas Yhdysvaltojen joukot käyttivät niin sanottua valkoista fosforia sotatoimissa Irakissa ja Afganistanissa.

”Ja Israelin armeijahan on myöntänyt käyttäneensä valkoista fosforia Libanonissa ja Gazassa. Nyt sitten Syyrian pölvästit ovat ottanneet mallia naapurista”, Niinistö jatkoi.

Niinistö ei kuitenkaan kannata kostoiskua Yhdysvaltoihin, Israeliin eikä Syyriaan. Hän haluaa, että sotarikokset käsitellään kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

”Sanoin Obamalle, että sodat ja sotarikokset eivät lopu sotimalla. Hän vaikutti huojentuneelta. Sovittiin, että ainakin Bush nuorempi ja Reaganin ajan CIA:n pomot viedään käräjille. Ja Syyrian syypäille tietysti tuomio kanssa.”

Suomi ja Yhdysvallat ilmoittivat myös lisäävänsä turvallisuusyhteistyötään. Maat tapaavat keskustellakseen muun muassa Naton purkamisesta ja ylikansallisten suuryritysten aiheuttamista maailmanlaajuisista ja alueellisista turvallisuusriskeistä.

Obama lupasi myös, että USA lopettaa Niinistön sähköpostin ja puhelinkeskustelujen urkkimisen.

 

OIKAISU: Toisin kuin Haamulehden toimitus oli ymmärtänyt, Pohjoismaiden johtajien ja presidentti Barack Obaman tapaamisessa ei käsitelty Yhdysvaltojen ulko- ja sotilaspolitiikan kaksinaamaisuutta. Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi Syyrian hallituksen kaasuiskuista vaikka painotti, että sen syyllisyydestä ei ole riittävää näyttöä. Suomen ja Yhdysvaltojen turvallisuusyhteistyö tarkoittanee vastedeskin sitä, että USA puhuu ja Suomi kuuntelee kiltisti.

Asiasta muissa medioissa:
HS 5.9.2013: Niinistö vaatii syyllisiä vastuuseen Syyriassa
BBC 16.11.2005: USA myöntää käyttäneensä valkoista fostoria Irakissa
Reuters 8.5.2009: USA myöntää Naton käyttäneen valkoista fosforia Afganistanissa
Mother Jones 30.8.2013: USA auttoi Saddam Husseinia käyttämään hermokaasuja
Ha'aretz 22.10.2006: Israel myöntää käyttäneensä fosforia Libanonissa
BBC 26.4. 2013: Israel käytti valkoista fostoria Gazassa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>