Google
Julkaistu 5.joulukuuta 2013

Olli Rehnin pikkujouluyllätys: EU:lta jokaiselle suomalaiselle 13 000 euroa

Kommentit
Lisää
Olli Rehn Valdis Dombrovskis

Olli Rehn (oik.) kiiruhti Helsingistä Riikaan viemään EU:n pikkujouluyllätyksen Latvian pääministerille Valdis Dombrovskikselle.

(BRYSSEL-HELSINKI) Keskiviikkona veronpalausten lisäksi jokaisen suomalaisen pankkitilille tupsahtaneiden 13 703,70 euron maksaja on selvinnyt. Rahat ovat peräisin EU-komission ja Euroopan keskuspankin elvytyspaketista, EU:n talouskomissaari Olli Rehn kertoi.

- Euroopan keskuspankista kyseltiin jo syksyllä, että mitäs tehdään, kun nyt olisi tällainen 4 600 miljardin euron potti? Ajateltiin ensin, että jaetaan se tukiaisina pankeille, mutta [Saksan liittokansleri Angela] Merkel kimpaantui, että ei sentään, nehän vaan hassaa sen tai piilottaa Jerseylle, eikä siitä ole sitten iloa kenellekään.

- Rahat päätettin sitten jakaa euromaiden kesken. Laskeskeltiin Jykän [pääministeri Jyrki Kataisen] kanssa, että Suomen osuus siitä on about 74 miljardia.

Aluksi suunnitelmissa oli käyttää varat budjetin tasapainottamiseen. Valtiovarainministeriössä ja EU-komissiossa pidettiin kuitenkin tärkeämpänä kotimarkkinoiden kulutuskysynnän elvyttämistä.

- Kyllä siinä ensin mietittiin kaikenlaisia hankkeita. [Puolustusministeri Carl] Haglund ja Timo Soini olisivat halunneet uudet Hornetit. Mutta kun osui sopivasti pikkujouluaika, niin päätettiin panna koko potti kerralla sileäksi. On ihmisillä sitten varaa ottaa toinenkin lasillinen glögiä ja ajaa taksilla kotiin.

Rehnin mukaan päätös jakaa koko summa tasan kaikkien Suomessa asuvien kesken aiheutti myös arvostelua varsinkin elinkeinoelämän piirissä.

- Björn Wahlroos jankkasi, että kyllä ne rahat kuuluisi pankeille. Ja että eihän tommonen 13 000 tunnu missään. Olis pitänyt jättää ainakin alaikäiset ja työttömät pois, niin oltaisi saatu lopuille enemmän. Joulumieli kuitenkin voitti.

Suomesta Rehn jatkoi kierrostaan muihin euromaihin. Jaettuaan joululahjarahat Rehn aikoo keskittyä vaalikampanjaansa. Rehn pyrkii europarlamenttiin vaaleissa keskustan ehdokkaana.

 

OIKAISU: Toisin kuin uutisesta saattoi ymmärtää, EU olikin jo pannut rahat pankkitukeen. Eurokriisin aikana euromaat ja Euroopan keskuspankki ovat tukeneet pankkeja ja muita rahoituslaitoksia 4,6 biljoonalla eli 4 600 miljardilla eurolla. Väkiluvun mukaan jaettuna Suomen osuus summasta olisi 74 miljardia euroa eli 13 703,70 euroa jokaista Suomessa asuvaa ihmistä kohti. Rehnin mukaan Suomen pitäisi maksaa EU:lle sakkoa, koska Suomen valtion velka on kasvanut.

Aiheesta muissa medioissa:
Kansan Uutiset 26.11.2013: Olli Rehn väläytti EU-sakkoa Suomelle
Helsingin Sanomat 15.11.2013: Suomen budjetti läpäisin komission syynin nipin napin
EU-komission raportti eurokriisistä ja rahoitusmarkkinaverosta 28.9.2011

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>