Google
Julkaistu 1.helmikuuta 2016

Onko pankkitililläsi tilaa? 11 miljardia euroa palkankorotuksiin

Kommentit
Lisää
Kuva: Johannes Jansson/Nordic Co-operation website (norden.org), Creative Commons Attribution 2.5 Denmark

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi palkankorotuksista pääministerin virka-asunnolla maanantaiaamuna.

(PALACE-ETELÄRANTA) Työehtoneuvottelujen paikallinen sopimuskierros sai lentävän lähdön, kun työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi 11 miljardin euron palkankorotuksista.
– Jäsenyrityksiimme on kertynyt aika hyvin tulosta. Se piti ensin laittaa kevään osinkoihin, mutta päätettiin sitten jakaa se niille, jotka ovat sen tehneetkin, eli työntekijöille, kertoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Palkankorotuselvytystä oli markkinoilla jo odotettu, kertoi Nordea-pankin pääekonomisti Aki Kangasharju jokaviikkoisella lausuntokierroksellaan kaikissa medioissa.
- Pääministeri [Juha] Sipilä (kesk) jo vähän vihjasi siihen suuntaan nostaessaan joulukuussa avustajansa palkkaa reilulla 10 prosentilla. Tällaiset hiljaiset signaalit on nyt havaittu pörssiyhtiöissä.

EK:n avaus on otettu innostuneesti vastaan myös hallituksessa. Palkankorotusten tuomasta ostovoimaloikasta odotetaan piristysruisketta talouteen ja työllisyyteen. Asiasta vallitsee vahva yksimielisyys taloustieteilijöiden keskuudessa, kertoi aamulenkiltään tviitannut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).
- Tätä on tietysti tutkittu perinpohjaisesti valtiovarainministeriössä ja muualla. 90 prosenttia lausunnoista on myönteisiä.

Pääministeri Sipilän mukaan puheet niin sanotuista pakkolaeista voidaan toistaiseksi unohtaa, mutta ne jäävät keinovalikoimaan.
- Jos työnantajat tulevina vuosina uhkaavat hassata voittonsa palkkojen sijaan holtittomiin osinkoihin, asiaan puututaan lainsäädäntöteitse.

OIKAISU: Toisin kuin uutisestamme saattoi ymmärtää, EK vaatii edelleen palkanalennuksia. Se ei tietenkään estä suomalaisia pörssiyhtiöitä jakamasta tänä vuonna osakkeenomistajilleen yli 11 miljardia euroa osinkoja. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mielestä rahaa ei missään tapauksessa pidä antaa muille kuin niille, joilla sitä on tolkuttomasti ennestään. Hallitus tekee niin kuin EK käskee.

Asiasta muissa medioissa:
Luvassa huippuosingot keväällä 2016 (Danske Bank, marraskuu 2015)
Iltalehti 30.11.2015: Sipilän avustajalle yli 10 prosentin palkankorotus - uusi palkka 7 539 euroa/kk
Helsingin Sanomat 9.4.2015: Ekonomisti Kangasharju: Köyhille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>